DOMEINNAAM & HOSTING, LEKKER BELANGRIJK!

 • GESCHREVEN DOOR: // CATEGORIE: Branding, SEO

  Reageer als eerste

  In mijn vorige post heb ik je bestookt met het belang van SEO voor ondernemers en de manier hoe je tegen SEO aan moet kijken. Het gaat verder dan een kunstje en je moet je dondersgoed beseffen wie je bent, waar je staat in de markt en op welke manier jij denkt je te kunnen onderscheiden van je online concurrentie.  Nu dus het vervolg! De basis van SEO, we gaan wat meer de diepte in dus ik zeg leesbril op en aantekeningenboekje on the side.

  Waar bestaat een website uit?

  Een website is een verzameling pagina’s die via een internet verbinding te bereiken zijn:-), deze pagina’s staan gevuld met informatie die antwoord moet geven op de vraag die jij beantwoord wil hebben. Dat kan van alles zijn maar vaak zijn het vragen als: “Hoe rond is de maan?”, “Waar eindigt de regenboog?” en “Hoe word ik gemakkelijk rijk?”.  De websites die boven in de zoekresultaten van Google staan zijn door Google aangewezen als websites die daar ‘verstand’ van hebben en waar jouw vraag waarschijnlijk het snelste en het beste wordt beantwoord.

  Maar je wilt nu dus zelf antwoord geven op een vraag, namelijk de vraag: “Waar kan ik zeesterren en zeepaardjes kopen?” Het antwoord dat je wil  geven is “hier”. Maar waar moet je nu op letten als je een website wilt beginnen die dit antwoord geeft?

  You have got it all figured out!

  Ja! Je gaat dus zeepaardjes en zeesterren verkopen. Dat ga je doen via internet en je wil dus een website. Een mooie website met een zeeblauwe achtergrond waarop mensen een zeepaardje, een zeester of allebei kunnen kopen. Maar nu… Je hebt nog geen website, je hebt nog niet eens een domeinnaam, je weet zelfs nog niet eens wie jouw website gaat hosten….

  Webhosting, belangrijker dan het klinkt

  Je moet eerst bekijken waar je jouw toekomstige domeinnaam vast gaat leggen en welk hostingpakket je daarbij afsluit. Dit is belangrijk omdat het soort webhosting invloed heeft op zeker 2 zeer belangrijke zaken waar met name Google veel waarde aan hecht. Dat zijn de snelheid van de website, andere websites die via dezelfde server gehost worden en (niet zozeer belangrijk voor Google) mogelijkheden voor het gebruik van verschillende programmeertalen.

  Snelheid: Niemand zit te wachten op een website die traag is, in tegenstelling tot zeepaardjes en zeesterren verwacht je van een website dat hij snel is. Een trage website staat garant voor een laag conversie- en hoog uitstappercentage. Daarnaast is snelheid van de site ook voor Google een rankingfactor. Laadt jouw website trager dan 2 seconden per pagina dan heeft dat zeker invloed op je posities. Dus à Zoek een webhosting partij die sterke servers heeft en een snelheid en service kan garanderen, probeer in ieder geval nooit voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten. 

  Andere websites op de server: ook de server omgeving kan van invloed zijn op de posities die je met de website kunt behalen. Google is niet blij met websites die pornografische inhoud hebben of die zich richten op gokken (toch vreemd omdat die twee juist het internet groot hebben gemaakt, doetjes). Dus als je een partij gevonden hebt, vraag dan om een uitdraai van soorten websites die zij hosten. Je kunt dit eventueel ook zelf checken door middel van deze tool. Staan er veel ‘niet door de beugel’ websites op het domein, zoek dan verder!

  Mogelijkheden webserver: Check voor de zekerheid ook of de hostingpartij alle programmeertalen ondersteunt en zorg dat je gebruik kunt maken van diverse soorten content management systemen zodat je daardoor nooit in de problemen komt.

  Is dat duidelijk? Dan nu echtdeallerbestmeestgoedstedomeinnaameffah.nl!

  Je gaat nu een domeinnaam bedenken. Domeinnamen worden vaak gebaseerd op zoekwoorden, hiermee ontstaan de zogenaamde Exact Match Domains die ik in deze post niet nader ga benoemen, de info over Exact Match Domains kun je hier teruglezen.

  In welk land ga je de zeepaardjes en zeesterren verkopen? Ga je jezelf puur op Nederland richten of ook op Duitsland? Misschien zelfs wel op België of Frankrijk. Wellicht wil je niet direct insteken op meerdere landen of talen maar het is wel belangrijk na te denken of dat in de toekomst gaat gebeuren. Dan kun je bij de keuze van een domeinnaam al rekening houden met de structuur van die talen en landen op je website.

  Je kunt kiezen voor de domeinnaam http://www.zeepaardjesenzeesterren.nl. Een beschrijvende domeinnaam die uitsluitend is gericht op Nederland. Maar heb je wel het idee om over een jaar te starten met de verkoop in de UK en in België.  Dan kan je dus beter direct http://www.zeepaardjesenzeesterren.be en http://www.zeepaardjesenzeesterren.co.uk vastleggen? Nee. Of, nou ja, het kan wel maar het kan ook (veel) beter.

  Je kunt vanuit het grondbeginsel bepalen of je een beschrijvende of creatieve domeinnaam wil hebben. Een beschrijvende domeinnaam zoals http://www.zeepaardjesenzeesterren.nl is duidelijk voor Nederlanders en Vlamingen maar http://www.zeepaardjesenzeesterren.co.uk zal een Engelsman niets zeggen. En dus ook op het gebied van bezoek en conversie achterblijven.

  Voor Internationaal georiënteerde websites en shops kun je wellicht beter kiezen voor een beschrijvende naam in het Engels met een .com extensie of een  echt creatieve naam, bijvoorbeeld http://www.starhorse.com (staat nog te koop, unieke kans!;-)) Het voordeel van een creatieve naam is dat je een merk kunt gaan opbouwen. Kijk bijvoorbeeld naar Wehkamp en Bol.com daar zit niets beschrijvends in de domeinnaam.

  http://www.starhorse.com kan qua structuur voor alle landen en talen waar jij actief wilt zijn, ingericht worden. En met de juiste code heeft een .com domein in ieder land evenveel waarde waar bijvoorbeeld een .nl domein in België al minder zou scoren.

  Got it? Vastleggen die handel en vervolgens de juist codetaal gebruiken!

  Allereerst ga je de structuur inrichten. Je kunt ervoor kiezen om http://www.starhorse.com direct te vullen met content en daarna pas na gaan denken over de taalstructuur, dan heeft het nadenken en bepalen van je domeinnaam niet zoveel zin gehad. Door middel van een mappenstructuur voor talen kun je op 1 domein goed onderscheid maken tussen de verschillende talen. Voor Nederland zou de url dan bijvoorbeeld http://www.starhorse.com/nl-NL/ worden, in België http://www.starhorse.com/nl-BE/ voor vlaanderen, http://www.starhorse.com/fr-BE/ voor Wallonië etc. etc. hierbij staat de eerste afkorting (nl) voor de taal en de tweede afkorting (NL) voor het land.

  Aangezien dit verhaal alleen maar technischer wordt wil ik er niet al te diep op in gaan. Maar Google heeft een codefragment in het leven geroepen  <link href=”http://www.domein.nl” hreflang=”nl-NL” rel=”alternate” /> waarmee je op eenvoudige wijze kunt aangeven in welke taal de website is en voor welk land, Google kan dan direct de juiste versie van de website aanbieden.

  Dat was het weer even

  Denk dus niet te licht over je domeinnaam. Aan de ene kant is de domeinnaam iets heel persoonlijks, aan de andere kant is het een marketingtool die je voor je kan laten werken, maar misschien nog belangrijker: de domeinnaam keuze staat aan de basis van jouw website. De manier waarop je de domeinnaam kiest, het verdiepen in de mogelijkheden, de techniek, de optimalisatiemogelijkheden en het kijken naar de toekomst kan je een hoop tijd, pijn, moeite en geld schelen.

REACTIES

0 reacties op Domeinnaam & hosting, lekker belangrijk!

REAGEREN MAAR

Vul alles in om te reageren. Je e-mail blijft prive.